
Yeni Yıl Kararlarınızı Hayata Geçirme Rehberi
Yeni yıl demek sadece bir senenin bitişi ve bir diğerinin başlangıcı değildir. Yeni yıl; umut, heyecan, beklentiler ve daha fazlası demektir. Pek çoğumuz yeni yıl ile yeni kararlar alırız ancak zaman içerisinde bu kararları uygulamakta zorlanırız. Bu yüzden kendinize kızmayın. Eğer bu senenin daha farklı olmasını ve kararlarınızı hayata geçirmeyi istiyorsanız mutlaka bu yazımızı okuyun!
Karar alma aşamasına geçmeden önce 3 önemli basamağı çoğu zaman unutuyoruz. Bu basamaklar;
(1) Önceki yılımızı gözden geçirmek,
(2) Hayallerimiz, niyetlerimiz ve planlarımızı ayırt etmek ve
(3) Kontrolümüz dışındaki durumları bilmek veya öngörmek
olarak sıralanır. Şimdi, bu üç basamak nedir, bir bakalım!
(1) Önceki Yılımızı Gözden Geçirmek
Geçtiğimiz yılda neler yaşadık? Karşımıza çıkan engeller ve fırsatlar nelerdi? Peki, önümüzdeki yıl da etkisi olacak gelişmeler nelerdi? Bu sorular üzerine düşünüp kararlarımız üzerinde etkisi olacak engel ve fırsatların farkına varmamız gerekir ki kendimize uygun kararları alabilelim. Örneğin, bu sene de evden çalışma düzenine devam edecekseniz trafikte geçmeyecek ve size ait boş vaktiniz olacak demektir. Geçtiğimiz yıl bu vaktinizi nasıl değerlendirdiniz? Bu sene farklı ne olacak veya nasıl olmasını isterdiniz? Veya ofis düzenine döndüyseniz ve işe gidip gelirken trafikte önemli bir vaktiniz geçiyorsa bu durum bazı istekleriniz için engel olabileceği gibi fırsatlar da sunabilir. Bu vaktiniz nasıl geçiyor, araba kullanıyorsanız dikkatinizi dağıtmadan bu vakti değerlendirebilir miydiniz? Servis veya toplu taşıma kullanıyorsanız bu ortamlar kitap okumak, müzik, podcast veya sesli kitap dinlemek için müsait mi? Örneklerdeki sorular gibi kendinize sorular sorarak geçmiş yıldaki hayat düzeninizi gözden geçirin. Böylece yeni yıl kararlarınız için hangi fırsat ve engelleriniz olduğunu tespit edebilirsiniz.
(2) Hayallerimiz, Niyetlerimiz ve Planlarımızı Ayırt Etmek
Eğer hayal ve niyet etme ile plan yapmanın birbiriyle alakasız eylemler olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Hayallerin gerçekçi olmadığı sanılır, oysa ki gerçekten size ait kararlar alıp plan yapabilmeniz için hayalleriniz olmalıdır. Zihninizde tasarladığınız ve gerçekleşeceğini düşünmenin bile sizi mutlu ettiği şeyler nedir? İşte bu başlangıç noktanız olsun. Hayallerinizin hepsini aynı anda hayata geçirmek mümkün olmayabilir. Ancak bazılarının üzerine düşünecek ve isteklerinizi belirlemeye başlayacaksınız. Artık niyetleriniz de olmaya başladı. Bundan sonra bu niyetlerinizi hayata geçirmek için kararlar almalı ve plan yapmalısınız. Burada çok önemli bir konuya da değinmeliyiz. Hayalleri çok büyük, çok önemli, çok faydalı veya çok bir şey olduğunu sanarız. Oysa ki hayal sadece hayaldir ve çok büyüğü, çok önemlisi, çok faydalısı olmak zorunda değildir. Senin, benim, onun hayalleri vardır. Basit düşünün ve size keyif verecek şeylere odaklanın. Örneğin, hani geçen sene herkesin elinde olan şu roman var ya, yeni yılda onu okumaya karar verdiniz. Muhtemelen o kitabı yeni yılda da okumayacaksınız ve bir de buna dertleneceksiniz! Doğru yöntem ise şöyle olmalıydı: Eskiden ne çok kitap okurdum, özellikle polisiye romanları okumak beni keyiflendirirdi, yeni birkaç kitap alıp okusam ne iyi olur - bu hayaliniz. Son yıllarda çıkan polisiye romanlar neler acaba, hafta sonu kitapçıya gidip bakayım ilgimi çeken birkaç kitap alabilirim - bu niyetiniz. Harika kitaplar buldum, içlerinden 8’ini mutlaka okuyacağım, 2 tanesini satın aldım, bunları bitirince diğerlerini de alacağım - bu kararınız. Her ayın ilk haftası işlerim çok yoğun oluyor, kitap okuyacak motivasyonu bulamayabilirim. Geri kalan günlerde servisle işe gidip gelirken kitabımı okuyabilirim. Belki o gün serviste arkadaşımla muhabbet ederim, e o zaman yatmadan mutlaka 1 saatimi kitap okumaya ayıracağım. Böylece istediğim 8 kitabı da yeni yılda okurum - bu planınız. Planlarınız gerçekçi olsun ama siz hayalci yanınızı asla kaybetmeyin. Hayallerinizi arada sırada da olsa hatırlamanız moralinizi yükseltir ve zihninizde yeni fikirler veya yeni çözümler oluşmasını sağlar. Sonra bir gün bakarsınız artık o hayaliniz için niyet etme, karar alma ve plan yapma vakti gelmiştir!
(3) Kontrolümüz Dışındaki Durumları Bilmek veya Öngörmek
Maalesef hayatımızın tüm kontrolü elimizde olamayabiliyor. Bu durum, birinci basamaktaki değerlendirmenizi yaparken karşınıza çıkmış olabilir. Belki de yeni yılda da kontrolümüz dışında durum ve olaylara maruz kalabiliriz. Bunlarla baş edebilmek için iki önemli yöntem kullanabiliriz. İlk yöntem, geçmiş yılımızı gözden geçirirken bu durumları tespit etmek ve çözüm üretemediklerimizin farkına vararak olduğu gibi kabul etmektir. Kabul etmek, yaşam enerjimizi ve zihnimizi bir nebze de olsa rahatlatacaktır. İkincisi ise, mevcut şartlarımızı değerlendirirken kontrolümüz dışında gelişebilecek durumları öngörerek öncesinde bu durumlar üzerine akıl yormak ve kendimizi hazırlamak olabilir. Bu noktada eğer aklınıza hiçbir şey gelmiyorsa pes etmeyin. Kontrolümüz dışında gelişecek olayları öngöremesek de bu durumlar karşısındaki düşüncelerimizi ve tepkilerimizi kontrol edebiliriz. Öfke, kaygı, mutsuzluk gibi duygular yaşamanız çok doğal ancak bu duygulara bir sınır koymayı öğrenebilirsiniz. Umutsuzluğa kapıldığınız anlarda ise hayatınızdaki öncelikleri, hedefleri ve hayallerinizi hatırlayın. Böylece aldığınız kararlar ile yola devam etme gücünü bulacaksınız.
Yeni Yıl Kararları
Yukarıdaki 3 basamağı kullanarak size daha uygun yeni yıl kararları alabilir ve kolaylıkla hayata geçirebilirsiniz. Ayrıca vereceğimiz birkaç tüyo daha var!
(1) İlla ki büyük düşünmeyin. Başkalarının kararlarından ilham alın ama kendi kararlarınız ile karşılaştırmayın. Kendiniz olun, basit veya küçük kararlar almaktan çekinmeyin! Örneğin, yeni yılda tüm sevdiklerinizin doğum günlerini hatırlayıp kutlamayı kaçırmamak için bugünden ajandanıza veya dijital takviminize not alın.
(2) Biliyorsunuz; bebekler önce emekler, sonra küçük adımlar atarlar ve nihayetinde tek başlarına yürürler. Bu aşamalar arasındaki gelişimleri göz açıp kapayıncaya kadar yani hızla olur. Siz de küçük adımlar atmaktan korkmayın!
(3) Aldığınız kararı hayata geçirirken gerekirse tekrar tekrar deneyin, ısrarcı olun ama keyif almıyorsanız bırakın. Vazgeçmek, her zaman başarısızlık değildir, tam tersine doğru bir hamle de olabilir. Ne zaman vazgeçmeniz gerektiğini bilin!
(4) Eski hobi ve alışkanlıklarınızı tekrar kazanmak yenilerine başlamaktan daha kolaydır. Yeni yıl kararlarınızı oluştururken öncelikle eski hobi ve alışkanlıklarınızı düşünün, tekrar hayatınıza katmak istediklerinize odaklanın!
(5) Kararlarınıza mümkünse eşinizi, ailenizi, sevgilinizi veya arkadaşlarınızı da dahil edin! Böylece birinizin motivasyonu düştüğünde diğeri destek olabilir. Örneğin, haftada en az 1 film izlemek istiyorsanız arkadaşlarınızla her hafta bir film akşamı düzenleyin.
(6) Her zaman ideal olana odaklanmayın, bazen en kolayı seçmeniz gerekebilir! Mesela, haftada en az 3 gün yürüyüş yapma kararı aldınız ancak her seferinde parka veya ormana gitme imkanınız yok. Evinizin civarında da yürüyüş yapabilirsiniz hem belki de mahallenizde hiç fark etmediğiniz detayları da görebilirsiniz.
(7) Aldığınız karar için temel gereksinimleri sağladığınıza emin olun! Örneğin, koşu sporu günümüzde popüler hale geldi ve siz de bu sporu hayatınıza katmak isteyebilirsiniz. Öncelikle koşu için gerekli ekipmanları öğrenin ve size uygun olanları alın. Kendinizi sakatlamamak ve doğru koşmak için bilgi almayı da ihmal etmeyin. İnternette bulunan ücretsiz kaynaklardan, bir spor hocası veya bu sporu yapan bir arkadaşınızdan doğru teknikleri mutlaka öğrenin.
(8) Kararınızı hayata geçirmek için harcama yapmanız gerekiyor ancak yeterli maddi birikiminiz olmayabilir. Bu durumda aslında ilk kararınız para biriktirmek olmalı! Örneğin, profesyonel fotoğraflar çekmek istiyorsunuz ve bunun için bir makine ve eğitim almanız gerekiyor. Gerekli bütçeyi tespit edin ve tasarruf planınızı yapın.
(9) Bazı kararlar var ki ne yapsanız istediğiniz hedefe ulaşamazsınız. Bu noktada, eylemlerinizi farklı açılardan değerlendirin! Mesela en popüler yeni yıl kararlarından biri kilo vermektir ancak pek azımız hedefine ulaşır. Belki de sizi engelleyen psikolojik veya fizyolojik bir durum vardır, bir doktor ile görüşmekten çekinmeyin.
(10) Pandemi veya hayatımızda önemli değişikliklere sebep olan durumlar sizi yıldırmasın, insan olmanın en değerli özelliklerinden biri değişime adapte olmamız! Bahaneler aklınıza geliyorsa kendinize sorular sorun ve üzerine düşünün. Bu bahanenin nedeni ne? Neden olumsuz düşüncelere kapılıyorum? Bu kadar endişeli olmamın sebebi ne? Bu endişelerimi ortadan kaldıracak kontrole sahip miyim? Endişelerimi azaltacak nasıl çözümler bulabilirim? Unutmayın, hepimizin özünde adaptasyon becerisi var yeter ki onu fark edin ve kullanın!
Bir Yorum Yazın