Kişisel Gelişim ve Farkındalık ile Kendini Tanımak — Ateligo İçeriğe Atlayın
Kişisel Gelişim ve Farkındalık ile Kendini Tanımak

Kişisel Gelişim ve Farkındalık ile Kendini Tanımak

Gerçek bereket kaynağı, kendimizi sessizce fethetmektir.
Joseph P. Thomson

Hayatın anlamını çözmek, çevre farkındalığı kazanmak, yaşadığı toplumu, aileyi tanımlamak; ilk ve öncelikli olarak tek bir şey ile mümkün.

O da kendini tanımak!

Kim olduğumuzu, nelerden hoşlandığımızı, fiziksel özelliklerimizi, içsel yapımızı ve çevresel faktörlerimizi tanımlayabildiğimiz sürece kişisel farkındalığımız gerçekleşir ve akabinde kişisel gelişimimiz de evirilmeye devam eder.

Kendini Tanıma ve Farkındalık

Fiziksel özelliklerimizle beraber, duygularımızı, içerisinde bulunduğumuz koşulları ve bunların sonuca etkilerini tanımlamak; kişisel farkındalığı arttırır.

Potansiyelimizi ve ortaya çıkarabileceğimiz gücü bilmediğimiz sürece yapabileceklerimizi de tanımlayamayız.

Misal, 60 kg ağırlığında 13 yaşında bir erkek çocuğunun 500 kg’lık bir ağırlığı bir hamlede yerden kaldırmasını bekleyemeyeceğimiz gibi belirli çevresel ve kültürel faktörlerle yoğrulmuş, belirli eğitimleri almış ya da almamış, hayatında hiç kitap okumamış vb. kişilerin de kendi potansiyelleri dahilinde ortaya bir güç çıkarmasını ön görürüz.

Bu nedenle de yapılması gereken en güzel şey; balıklardan uçmayı, kelebeklerden bal yapmayı beklememektir aslında.

Hepimiz, kendi potansiyelimiz doğrultusunda hedefler seçer ve başkalarını değil kendimizi aşmak istersek kişisel gelişimimizi en iyi şekilde tamamlayabiliriz (ki buna tamamlamak demek istemiyoruz çünkü bunun yaşam boyu devam eden bir süreç olduğunu düşünüyoruz) ve bu da öncelikle içimizdeki potansiyeli keşfetmekle başlar.

Kendine Saygı Duyma ve Tatmin

Potansiyelimizi keşfetmek ve elimizdeki fiziki ve duygusal etmenler dahilinde yapabileceklerimizin sınırlarını bilmek, özsaygı ve kişisel tatmini de beraberinde getirir.

Bu; yapabileceklerimizin sınırını bildiğimizde o sınırda kalmak, o sınırı zorlamamak anlamına gelmemelidir. Aksine, o sınırları aşmak için daha çok çaba harcamak ve kendi potansiyelinizin en iyisini açığa çıkarmak için önemli bir fırsattır.

Duygularının bütünüyle farkında olan ve içerisindeki gücü tanıyan birey, kendini kabul eder ve kendinden memnun olarak hayatını sürdürür.

Kendini Tamamlama ve Gerçekleştirme

Kendimizi, gücümüzü ve potansiyelimizi tanımlayıp kendimizden memnun bir hale geldiğimizde yükleneceğimiz pozitif enerji; kendimizi gerçekleştirme eylemini olumlu anlamda tetikler.

Devamlı olarak kendi potansiyelimizin bir üst seviyesine çıkma fikri, hem heyecan vericidir hem de var oluş amacımızın önemli bir unsuru olarak motive edici bir tarafı vardır.

Motive olmuş birey, kendisini gerçekleştirmekte güçlük çekmez.

Üstelik kendisini ve potansiyelini iyi keşfedip geliştirmiş olacağından aynı zamanda çevresine de pozitif enerji yayar.

Bu da hem iç hem de dış dünyayla barışık olmayı beraberinde getirir.

Kendini Gerçekleştiren İnsanların Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Potansiyellerini ve sınırlarını bildikleri için kendilerini oldukları gibi kabul etmiş, tatminkar insanlar olarak tanımlanırlar.
  • Çevreleriyle iyi iletişim kurabildikleri ve insanlara karşı duyarlı oldukları gözlemlenmiştir.
  • Hem kendilerinden hem hayatlarından memnuniyet duydukları için hiçbir şeyi ıskalamadan, yaşamaktan haz alarak varlıklarını sürdürürler.
  • Psikolojileri, duygusal durumları, düşünce ve davranışları; çevresel faktörlerden bağımsızdır.
  • Mizah yönleri gelişmiştir.
  • Başkalarının görüş ve isteklerini anlamaya çalışır, bu konuda demokratik davranmayı tercih ederler.
  • Sosyaldirler fakat mahalle baskısından asla hoşlanmazlar.
  • Problem çıkarma değil problem çözme odaklıdırlar.
  • Yaratıcıdırlar.

Keyifli içerikler ürettiğimiz Instagram ve LinkedIn hesaplarımızı takibe alıp e-bültenimize de abone olabilirsiniz.

Önceki Yazı El Sanatları ile Kendinizi İyi Hissedin, İyileşin, Şifalanın

Yorumlar

SÜMEYYE - 11 Aralık 2020

kendini gerçekleştiren insanların genel özellikleri nelerdir kısmında sunulan bütün özllikler kendimde mevcut hissediyorum, fakat ilişkilerde empati kurabildiğimi düşünsemde , kendimi istediğim gibi ifade edemediğimi düşünüyorum. etkili ses tonu , özgüveni yüksek dinlenilebilir olmayı isterim.İnsan pisikolojisi ve kişisel gelişim adına makaleler okuyorum meraklıyım, umuyorum hedefime ulaşacağım..

DUDU - 11 Aralık 2020

Paylaştığımız yazılardan haber dar olmak istiyorum

Bir Yorum Yazın

Yorumlar editörlerimiz tarafından denetleniyor.

Girilmesi zorunlu olan alanlardır.