Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü — Ateligo İçeriğe Atlayın
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”, kadınlara karşı uygulanan her türlü şiddet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla, 1999 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiş gündür. 

25 Kasım gününün seçilmesinin sebebi 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde gerçekleşen bir olaydır. Ülke yönetimindeki diktatör rejime karşı mücadele eden Patria, Minerva ve Maria Teresa isimli 3 kız kardeş (Mirabal Kardeşler), diktatör Rafael Trujillo’nun Mirabal Kardeşlerin aleyhine yaptığı konuşmaların ardından, bu günde vahşice katledilmiş ve olaya trafik kazası süsü verilmek istenmişti.

Bu acı olaydan 1 yıl sonra diktatör rejim devrilmiş ve 1981 yılında Mirabal Kardeşlerin anısını ve mücadelesini yaşatmak adına Latin Amerikalı ve Karayipli Kadınlar Kongresi’nde “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” ilan edilmiştir.

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ayrıca “16 Günlük Aktivizm” etkinliğinin başlangıç günü olarak kabul edilmiştir. 16 gün süren etkinlikler ile kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması hedefleniyor. Etkinliklerin son günü olan 10 Aralık ise İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin kabul edildiği “İnsan Hakları Günü”dür. 

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin 13 ülkeden derlediği veriler ile hazırlanan en son raporuna göre, her 3 kadından 2’si kendilerinin veya tanıdıkları bir kadının şiddete maruz kaldığını bildirmiştir. 

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” için her sene “Dünyayı Turuncuya Boya” çağrısı ile bir tema belirleyen Birleşmiş Milletler’in 2021 teması, “Dünyayı Turuncuya Boya: Kadına Yönelik Şiddeti Hemen Durdur!” olmuştur.

Önceki Yazı Yeni Yıl Kararlarınızı Hayata Geçirme Rehberi
Sonraki Yazı Online Buluşmalar

Bir Yorum Yazın

Yorumlar editörlerimiz tarafından denetleniyor.

Girilmesi zorunlu olan alanlardır.