Felsefe Ne İşe Yarar? — Ateligo İçeriğe Atlayın
Felsefe Ne İşe Yarar?

Felsefe Ne İşe Yarar?

Yunanca kökenli bir kelime olan felsefe, bilgelik arayışı veya bilgi severlik olarak da bilinir. Bir başka deyişle felsefe, düşünme sanatıdır. Bu tanıma bakılırsa her insan felsefe yapabilir ancak dilimizde “felsefe yapma” diye de bir söz vardır. Hatta TDK sözlüğünde “felsefe yapmak” için verilen tanımlardan birinin bilgiçlik taslamak olduğunu biliyor muydunuz? Oysa ki felsefe, farkında olmasa da, her insanın gündelik işlerinden biridir çünkü hepimiz kendimizi ve çevremizi anlamaya çalışırız ve sürekli bir bilgi arayışındayızdır. Eğer bilinçli olarak ve isteyerek felsefe yapmayı hayatımıza dahil etsek hayatımız çok daha iyi olmaz mıydı? Bizce olurdu, hadi okumaya devam edin ve 6 madde ile neden felsefe yapmanız gerektiğini size açıklayalım!

  1. Bilgili Olmak İçin

Felsefe yaygın olarak; varlık, varoluş, bilgi, gerçek, adalet, güzellik, doğruluk, akıl ve dil gibi konularla ilgilenir ancak bunlarla sınırlı değildir. Felsefenin özü bilgiyi sevmektir ve bilgiyi aramaktır. Milattan önce yaşamış bir filozofun bir cümlesini okuduktan sonra birden yapay zeka teknolojisini araştırırken bulursunuz kendinizi çünkü bir felsefi düşünce size yeni sorular sordurtabilir. Ayrıca felsefe zamansızdır ve felsefe yapmanın zamanı yoktur!

  1. Rasyonel Olmak İçin

Rasyonel olmak; akla dayalı olan, aklın kurallarına ve mantığa dayanan demektir. Yaşam boyunca birçok karar almamız gerekir ve bu süreçlerde rasyonel olmak bize yardımcı olabilir. Mesela başınıza hiç şöyle durumlar geldi mi? Hiç beklemediğiniz bir zamanda çok iyi bir iş teklifi aldınız ama ne yapmanız gerektiği konusunda hiçbir fikriniz yok! Evinizin kira sözleşmesi bitiyor, kalsam mı yeni bir eve mi taşınsam? Artık bir ev satın almanın zamanı gelmedi mi? Yeğeniniz üniversite sınavlarına girdi ve sizin fikrinizi almak istiyor: mühendislik mi yoksa tıp mı okusa? İşte bu kadar basit ve hayatın içinden konularda bile felsefe yapabiliriz ve rasyonellik ile hayatımızı kolaylaştırabiliriz.

  1. Ahlâklı Olmak İçin

En küçüğünden en büyüğüne aldığımız kararları veya sokakta, evde, işte sergilediğimiz davranışlarımızı bir gözden geçirelim. Mutlaka en az bir kişi üzerinde etkisi olmuştur. İsteyerek veya istemeyerek bir kişiye faydamız olmuştur veya bir kişiyi üzmüşüzdür. Sakince bir düşünsek dünyanın daha iyi bir yer olmasını isteriz değil mi? Peki bunun için elimizden geleni yapmayı tercih eder miyiz? Felsefe düşünce sanatıdır demiştik değil mi?

  1. Eğlence İçin

Felsefe bilgi arayışıdır, felsefi düşünce ile ahlâklı ve rasyonel oluruz dedik ama hayatın bu kadarla sınırlı olmadığını hepimiz biliyoruz. Felsefe bize bakış açısı verir ve bazen de hayata eğlenceli yönünden bakmayı unutmamalıyız. Sokrates ne demiş? “Her durumda evlenin. İyi bir eşiniz olursa mutlu olursunuz, eşiniz kötü olursa filozof olursunuz.”

  1. Yaratıcı Olmak İçin

Milattan önceden bugüne kadar birçok felsefeci hayatın en büyük sorularını sormuş ve farklı cevaplar sunmuştur. Farklı ve yeni düşünceler hayata katkı sunar. Yaratıcı düşüncenin kaynağı da işte bu soru ve cevapların peşinden gitmektir. Bazen verilen cevaplarla yetinmemek için, bazen ise yeni çözümler bulmak için felsefi düşünceyi kullanabiliriz.

  1. Daha İyi Bir Yaşam İçin

İşimiz, eşimiz, memleketimiz, mezun olduğumuz okul ve daha birçok etiketlerimiz haricinde, Yunus Emre’nin dediği gibi “bir ben vardır bende, benden içeri”. Felsefi sorular ve düşünceleri, kendimizi ve yaşamımızı anlamak için de kullanabiliriz. Kendini tanımak, anlam arayışı içinde olmak ilk başta korkutucu gelse de nihayetinde hayatımızı iyileştirecektir. Bilgili ve ahlâklı olarak, rasyonel düşünüp davranarak, hayatımızdan eğlenceyi eksik etmeden ve yaratıcılığımızı ortaya çıkararak daha iyi bir yaşamımız olabilir.

Önceki Yazı Online Buluşmalar
Sonraki Yazı Kendinizi Kreatif Hissettiğinizde Yapabileceğiniz 7 Hobi

Bir Yorum Yazın

Yorumlar editörlerimiz tarafından denetleniyor.

Girilmesi zorunlu olan alanlardır.