El Sanatları ile Kendinizi İyi Hissedin, İyileşin, Şifalanın — Ateligo İçeriğe Atlayın
sanat terapi rehabilitasyon el sanatlari

El Sanatları ile Kendinizi İyi Hissedin, İyileşin, Şifalanın

Resim, hayatımı tamamladı.
Frida Kahlo

Hangi sanat alanını seçerseniz seçin ve hangisini kendinize bir amaç olarak edinirseniz edinin, hissedeceğiniz tek bir şey var aslında: Tamamlanmak.

İyileşmenin, iyi olmanın ve kendini iyi hissetmenin bir yolu olarak tamamlanmak; sanatla terapi yöntemleriyle de sağlanabilmekte.

Hastalar, yaşlılar ve engelliler için kullanılan terapilerde sanat; her zaman kullanılır ve bunlardan iyi sonuçlar alındığı da bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Ne var ki gündelik hayatın koşturmacası içerisinde şifalanmaya, iyileşmeye ve tamamlanmaya ihtiyacı olduğunu fark edemeyen milyonlarca insan da barındırır şu koca dünya.

El sanatları ile rehabilite olmak, sanatla tedavi olmak için illa ki gözle görülür bir probleme, bir sıkıntıya rastlama zorunluluğu da yoktur.

Bir sanat terapisi olarak el sanatları, kendisini en sağlıklı hisseden bireylere bile olumlu etkiler sağlar.

Sanatla Terapi Nedir?

Sanat terapisi, günlük stres ve endişelerimizden arınmak veya yaşadığımız travmatik olayları atlatmak için başvurulan bir tedavi yöntemidir.

Bir sanat eğitmeni ve bir terapistin ortak çalışmaları sonucunda uygulanır ve danışanların kendilerini sanatla ifade ederek şifa bulmalarını amaçlar.

Bu terapileri aynı zamanda sanatla terapi eğitimi almış sanat eğitmenleri de uygulayabilmektedir.

Bir Sanat Terapisi olarak El Sanatları

Resim, heykel, çinicilik, mozaik, ahşap boyama, vitray, ebru, taş işleme, takı tasarımı, minyatür gibi el sanatları ile psikoterapi birleştirilerek ruhsal ve bedensel tedavi amaçlanır.

Hayata bağlanmak, mutlu olmak, negatif düşüncelerden arınıp içimizdeki yaratıcılığı dışa vurarak iyileşmek; bu tedavi sürecinin en önemli etkilerindendir.

Odaklanmak ve rahatlamak için yaşama tutunmak ve ürettikçe motive olmak için el sanatlarının kişiye, ciddi anlamda katkıları bulunur.

Sorunlarını sözel bir şekilde ifade edemeyen pek çok kişi için de el sanatları, duygularını dışa vurmanın önemli araçlarındandır.

Sanat Terapisi Kimlere Uygulanabilir?

  • Öncelikle şunu çok iyi bilmek lazım: Sanatla terapi yöntemlerine başvurmak için kanıtlanmış bir ruhsal hastalığımız, bir engelimiz bulunması gerekmez.
  • Kendini her açıdan sağlıklı hisseden bireylerin de olumlu duygularla beslenebilmek için sanatla terapiye ihtiyacı vardır.

Bunların dışında

  • Bilinçaltı problemlerinden olumsuz etkilenen,
  • Yaşadığı travmatik olayları atlatamayan,
  • Tedavisi mümkün olmayan ya da ruhsal sağlığı zorlayıcı hastalıklar yaşayan,
  • Günlük hayatın stresiyle baş edemeyen,
  • Adaptasyon, dikkat eksikliği, asosyallik gibi sorunları,
  • Panik atak, anksiyete, depresyon gibi rahatsızlıkları olan

kişiler için de sanatla terapi uygulanabilmektedir.

İyileşme Süreci Nasıl Devam Eder?

Çeşitli sebeplerden dolayı içe kapanmış bireyler, sağlık sorunları nedeniyle yaşama sevincini yitirmiş kişiler, çevreye adaptasyon sorunu yaşayan kimseler için sanatla terapide iyileşme süreci; tedavi gören kişinin kendini ifade etme becerilerinin artması, bakış açılarının geliştirilmesi, çevresiyle olan bağlarının yenilenmesi gibi adımlarla devam eder.

İçimizdeki negatif düşüncelerin yerini, üretme sevinci alır ve dönüşüm süreci bu şekilde oluşur. Bu iyileşme süreci, beşeri ilişkilerimizi de gözle görülür şekilde geliştirmeye başlar.

Bütün bir kozmos içerisinde kendini anlamlandıramayan, kendini değersiz görmeye eğilimlenen birey; kendini ifade edebildikçe özgürleştiğini ve aslında bu evrenin bir parçası olarak kendisinin de bir önemi olduğunu algılayıp negatif düşüncelerinden arınabilmektedir.

Çok dikkat edelim: Bu yazımız, bir reçete ya da bir öneri değildir. Bu tür tedavilerle ilgili aksiyon almadan önce yetkili kişilerin görüşlerine başvurmanız gereklidir.

Keyifli içerikler ürettiğimiz Instagram ve LinkedIn hesaplarımızı takibe alıp e-bültenimize de abone olabilirsiniz.

Önceki Yazı Kendinizi Kreatif Hissettiğinizde Yapabileceğiniz 7 Hobi
Sonraki Yazı Kişisel Gelişim ve Farkındalık ile Kendini Tanımak

Bir Yorum Yazın

Yorumlar editörlerimiz tarafından denetleniyor.

Girilmesi zorunlu olan alanlardır.